معاهده جامع راهبردی با ایران در دومای روسیه تصویب شد
خبرگزاری دولتی ریانووستی روز سهشنبه با انتشار این خبر نوشت: این توافقنامه پایه محکمی برای گسترش مشارکت جامع روسیه و ایران در همه زمینه ها از جمله دفاع، مبارزه با تروریسم، انرژی، بخش مالی، حمل و نقل، صنعت، علم و فناوری ایجاد میکند.
بنا بر این گزارش، این معاهده برای مدت 20 سال با امکان تمدید بیشتر برای یک دوره پنج ساله بعدی منعقد شده است.
لئونید اسلوتسکی رئیس کمیته امور بینالملل دومای دولتی روسیه روزهای اخیر پس از بررسی این لایحه ارسالی ولادیمیر پوتین رئیسجمهور این کشور به این مجلس قانونگذاری گفته بود که این کمیته، تصویب این معاهده را به دومای دولتی پیشنهاد کرده است.
بنا بر قوانین روسیه، طرح یا لایحه ای که در دوما (مجلس سفلی) به تصویب نهایی برسد باید در شورای فدراسیون (مجلس سنا) نیز تأیید شود و پس از امضای رئیسجمهور اعتبار قانونی پیدا میکند.
در این پیوند، ولادیمیر جباروف معاون اول کمیته امور بین الملل شورای فدراسیون روسیه گفت: شورای فدراسیون روسیه 16 آوریل 2025 برابر با 27 فروردین 1404 معاهده مشارکت راهبردی روسیه و ایران را بررسی می کند؛ سناتورها از آن حمایت خواهند کرد.
جمعه 28 دیماه 1403 و در سفر دکتر مسعود پزشکیان رئیسجمهور به مسکو، معاهده مشارکت جامع راهبردی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در آیینی در کاخ کرملین به امضای رؤسای جمهور دو کشور رسید.
این سند چارچوب قانونی را برای توسعه بیشتر همکاری بین مسکو و تهران در بلندمدت تعیین میکند. این توافق سطح مناسبات روسیه و ایران را به عنوان شرکای استراتژیک تعیین میکند و همه حوزه ها از جمله دفاعی، مبارزه با تروریسم، انرژی، مالی، حمل و نقل، صنعت، کشاورزی، فرهنگ، علم و فناوری را در بر میگیرد.
این معاهده پس از طی فرایند تصویب در مجالس جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه قابلیت اجرایی پیدا میکند.
به گزارش ایرنا، منابع خبری روسیه چهارشنبه ششم فروردین 1404 گزارش داده بودند که رئیسجمهور روسیه حکمی را امضا کرد که بر اساس آن، معاهده جامع راهبردی این کشور با جمهوری اسلامی ایران برای طی فرایند قانونی و تصویب به دومای دولتی ارسال میشود.
یک روز بعد، این لایحه در دومای دولتی روسیه اعلام وصول شد.
رئیس دومای دولتی روسیه دوشنبه 11 فروردین 1404 با اعلام اینکه تصویب معاهده جامع راهبردی این کشور و جمهوری اسلامی ایران در ماه آوریل 2025 ( فروردین- اردیبهشت 1404) برنامهریزی شده است، گفت: سازوکار جدید همکاری پارلمانی میان دو کشور در چارچوب این مؤافقتنامه شکل خواهد گرفت.
ویاچسلاو والودین در گفت و گو با تلویزیون دومای روسیه با اشاره به اینکه ولادیمیر پوتین رئیسجمهور این کشور، معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه را برای تصویب به دومای دولتی ارائه کرده است، افزود: تصویب این معاهده، روابط دو کشور را به سطحی جدید ارتقا میدهد.
وی خاطرنشان کرد:این معاهده، تمام زمینه های اصلی همکاری دوجانبه مسکو - تهران را در بر می گیرد و ما تلاش خواهیم کرد که آن را در اسرع وقت تصویب کنیم.
رئیس دومای دولتی روسیه اظهار داشت: در این موافقتنامه به تقویت همکاریهای بین پارلمانی از جمله در چارچوب مجامع بین المللی پارلمانی و کمیسیون همکاری بین دومای دولتی و مجلس شورای اسلامی ایران توجه ویژه ای شده است.
به گفته وی، این کمیسیون شکل جدیدی از همکاری میان مجالس دو کشور است که به ما امکان میدهد مسائل تعاملی خاصی را حل کنیم.
وی یادآور شد: این معاهده، از جمله، حوزه های مربوط به دفاع، امنیت و مبارزه با تروریسم، توسعه صنعت، انرژی، کشاورزی، آموزش و فرهنگ را در بر می گیرد.
والودین یادآور شد: مبادلات تجاری روسیه و ایران در سال 2024 میلادی بیش از 13 درصد افزایش یافته است.